CNC houtbewerking

CNC houtbewerking is in de afgelopen decennia geleidelijk aan in opkomst gekomen maar nam een enorme vlucht vanaf de jaren 80. . In deze periode werden de eerste CNC-machines geïntroduceerd in de houtbewerkingsindustrie. Deze machines maakten gebruik van computerbesturing om nauwkeurige en herhaalbare bewerkingen zoals snijden, draaien, boren,  schaven, schuren en frezen uit te voeren, waardoor de productiviteit en efficiëntie werden verhoogd in vergelijking met handmatige bewerkingstechnieken. 

Gedurende de jaren daarna heeft de technologie zich gestaag ontwikkeld en zijn CNC-machines steeds geavanceerder geworden, met verbeterde precisie, snelheid en functionaliteit. Deze vooruitgang heeft CNC houtbewerking populair gemaakt in zowel grote industriële fabrieken als kleine ambachtelijke werkplaatsen. Het is het een integraal onderdeel is geworden van de bij bedrijven die zich toeleggen om op een professionele wijze hout te bewerken. 

 

cnc houtbewerking

 

CNC houtbewerking

CNC houtbewerking verwijst naar het proces van het bewerken van hout met behulp van Computer Numerical Control (CNC) technologie. In essentie wordt een CNC-machine gebruikt om geautomatiseerde bewerkingen uit te voeren op houten werkstukken volgens digitale instructies. Deze instructies worden gegenereerd door computer-aided design (CAD) software en vertaald naar specifieke bewegingen en freesacties die door de CNC-machine worden uitgevoerd. CNC houtbewerking omvat een breed scala aan technieken, waaronder frezen, snijden, graveren en boren, waardoor complexe vormen en structuren met precisie kunnen worden gerealiseerd. Het biedt een efficiënte en nauwkeurige manier om hout te bewerken, waardoor zowel traditionele ambachtslieden als moderne fabrikanten nieuwe mogelijkheden krijgen om hoogwaardige houten producten te produceren.
 

Wat zijn de voordelen van het gebruiken van een CNC machine voor houtbewerking?

Het gebruik van een CNC (Computer Numerical Control) machine voor het bewerken van hout biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele methoden. Een van de belangrijkste voordelen is precisie. Met een CNC-machine kunnen ontwerpen tot op de micron nauwkeurig worden uitgevoerd, wat resulteert in perfect gevormde en afgewerkte producten. Bovendien verhoogt het gebruik van CNC de productiesnelheid aanzienlijk, waardoor complexe projecten in een fractie van de tijd kunnen worden voltooid. Deze efficiëntie leidt tot kostenbesparingen en stelt houtbewerkingsbedrijven in staat om competitiever te zijn op de markt. Daarnaast minimaliseert het gebruik van CNC-machines menselijke fouten, waardoor de consistentie en kwaliteit van de producten worden verbeterd. Groot vordeel is om enorme stralen te kunnen frezen die vroeger moeilijk of niet mogelijk waren. En om verschillende stralen vloeiend in elkaar over te laten gaan. 

het frezen van hout

Het frezen van hout met een CNC machine

Een van de meest gebruikte technieken binnen CNC houtbewerking is het frezen van plaatmateriaal en massief hout. Bij frezen wordt een roterend snijgereedschap, zoals een freesbeitel, gebruikt om materiaal van een werkstuk te verwijderen en zo de gewenste vorm te creëren. Dit proces is uitermate geschikt voor het produceren van complexe geometrische vormen en reliëfs in hout. Door de programmeerbare aard van CNC-machines kunnen ingewikkelde ontwerpen met precisie worden uitgevoerd, waardoor unieke en op maat gemaakte stukken kunnen worden gerealiseerd. Het frezen van hout met een CNC-machine biedt een ongeëvenaarde mate van veelzijdigheid en nauwkeurigheid, waardoor het een onmisbaar gereedschap is geworden in moderne Interieurbouwer.


CNC machine ook beschikbaar voor derden

Bij Van Abswoude maken we niet alleen bij eigen projecten gebruik van onze CNC machine maar steeds meer zetten we de machine ook in om in opdracht van derden CNC houtbewerking en andere werkzaamheden te verrichten. Simpelweg om producten kosteneffectief, volgens de opgegeven maten binnen de gestelde tijd op te leveren.  Bij Abswoude hebben we volop praktijkervaring met zowel CNC gestuurde machines als met CNC programma's en tekenprogramma's. Hierdoor kunnen we snel en efficient werken en uw doorlooptijd fors verkorten.

Wilt u meer weten over CNC houtbewerking neem dan even contact op met onze werkvoorbereiding;  de heer M. Metselaar op 0252-34 67 93 / 06-51882480 of stuur een mailtje naar info@abswoude.net.