Een succesvolle beursdeelname in de praktijk

Een geslaagde beursdeelname kan uw bedrijf een enorme boost geven. Deelnemen aan een beurs zonder plan is in ieder geval geen optie want dit levert in 99% van de gevallen niet het gewenste rendement op. Wat dan wel? Een goede voorbereiding en een gericht plan van aanpak is de way to go. We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij:

Waarom kiest u voor deelname aan een beurs?

Met het deelnemen aan een beurs heeft u de kans uw bedrijf te laten zien aan toekomstige klanten. Het is een mooi moment uw bedrijf optimaal te presenteren (profileren) aan de doelgroep. Een gedeelte van de doelgroep zal de beurs zeker bezoeken. Klanten die echt geïnteresseerd zijn in uw bedrijf of uw product  kiezen ervoor de stand te bezoeken om zich persoonlijk te laten informeren en het product nog eens visueel te bekijken of te onderzoeken.

Beursdeelname-in-de-praktijk

Een gedegen plan van aanpak is essentieel

Een beursdeelname kost geld en die investering wilt u natuurlijk graag ten gelde maken. Wat is dan de beste strategie? Eigenlijk is het heel simpel. Door bewust na te denken over wat u uit uw beursdeelname wilt halen en met name wat hiervoor nodig is om dat te bereiken. Formuleer dus de doelstellingen, zowel kwalitatief als kwantitatief en zorg ervoor dat u ze meetbaar maakt.
 
Tip
Indien u gaat deelnemen aan een beurs is het slim dit vooraf te laten weten aan uw doelgroep. Door in uw e-mail handtekening alvast de beurs en uw standnummer te vermelden. Ook kunt u d.m.v. een  zoekmachine optimalisatie of een SEA (AdWords) campagne uw bedrijf en beursdeelname online goed zichtbaar maken in Google. 
 

Bepaal de beursstand die u nodig heeft

Bij het deelnemen aan een beurs is het natuurlijk de vraag met welke stand ga ik deelnemen aan de beurs. De beursstand is een belangrijk onderdeel van het waarmaken van uw doelstellingen. Er zijn onderstaande mogelijkheden:
  • U maakt gebruik van een uniforme (systeem) beursstand via de organisatie
  • U kiest voor een stand in houtbouw op basis van huurmateriaal
  • U besluit een beursstand aan te schaffen waarbij u kunt kiezen uit houtbouw of systeembouw

Met een stand van houtbouw op de beurs

Maximaliseer de beursbeleving van uw doelgroep

Het zorgen voor een optimale toestroom van de beursbezoekers naar uw stand is een voorwaarde voor optimaal succes. Hoe doe je dat en hoe zorg je ervoor dat zij met een tevreden gevoel uw stand weer verlaten. Het is de belangrijkste vraag voor een geslaagde beursdeelname.
 
Voor iedere beurs is dit anders omdat het publiek ook verschilt bij iedere beurs, betreft het bijvoorbeeld een consumentenbeurs of een vakbeurs? Wat is het verschil tussen consumenten- en vakbeurzen?
 
Vakbeurzen:
Vakbeurzen zijn B2B, bedrijven bezoeken deze beurzen om te netwerken en kennis te maken met nieuwe producten, innovaties en trends. Hier nodigen exposanten hun zakenrelaties uit, maar ook potentiele relaties uit het gangpad. Hier zijn vaak minder bezoekers dan op consumentenbeurzen, maar de bezoekers die er zijn hebben een hogere potentie.
 
Soort stand bij vakbeurzen:
Een vakbeurs heeft als doel om nieuwe contacten te leggen of de bestaande contacten te onderhouden. Een stand is dan een ideale ontmoetingsplek, mits deze er goed op is ingericht. Op een vakbeurs zijn vaak imposante stands te vinden die een professionele uitstraling hebben.
 
Bemanning van een stand bij vakbeurzen:
Op vakbeurzen zijn het voornamelijk de salesmanagers en leden van het topmanagement die de stands bemannen. De bezoekers zijn meestal uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek door een van deze vertegenwoordigers. Vaak wordt tijdens zulke gesprekken grondslag gelegd voor een verkooptraject of een langdurige samenwerking. 
 
Consumentenbeurzen:
Consumentenbeurzen zijn B2C, exposanten staan hier om naamsbekendheid te werven en potentiele klanten kennis te laten maken met hun product/service. Er is vaak een groot aantal bezoekers, en dus een grote doelgroep voor exposanten.
 
Soort stand bij consumentenbeurzen:
Een stand voor een consumentenbeurs vereist andere criteria. Om zoveel mogelijk bezoekers te trekken kiezen veel exposanten voor een ruimtelijke stand met daarin een uitgebreide productpresentatie. Vaak bevat zo’n stand ook een belevingselement. Zoals een  verloting, video’s en bijv. door het inhuren van mooie hostessen of het aanbieden van goede koffie of een snack. 
 
Bemanning van een stand op consumentenbeurzen:
Op consumentenbeurzen staat er vaak een gevarieerdere combinatie van personeel. Dit kunnen salesmedewerkers, marketeers, hostessen of bedrijfseigenaren zijn. Als het doel van de beurs is om veel producten te verkopen dan is dit, in tegenstelling tot de vakbeurzen, een kort proces waarin er vaak tijdens de beurs een aankoop wordt gedaan.
 
 
In het kort
Er zijn een aantal wetmatigheden: een goede locatie op de beurs, gemotiveerd beurspersoneel en natuurlijk een goed verhaal. Hiermee bedoelen we de gehele informatiestroom in de vorm van tekstuele en visuele content waar uw bezoekers blij van worden. In onze Beurstips brochure vindt u een compleet overzicht van zaken waar u rekening mee moet houden en waar u uw voordeel mee kunt doen. 
 
Tip
Het hebben van een beursmagneet zoals een leuk giveaway trekt publiek. Ook is een verloting van wanneer er echt iets moois te winnen valt een gegarandeerde hit. Kies voor een relevant product en zorg ervoor dat u de informatie van de deelnemers gebruikt voor een professionele follow up.
 
De meerwaarde van Van Abswoude standbouw?
Wij verzorgen het complete traject, van 3D ontwerp van de beursstand tot plaatsing hiervan. Als full-service standbouwer zijn we niet afhankelijk van derden, dit werkt positief in de voortgang van de werkzaamheden met als resultaat dat wij de stand kunnen opleveren op afgesproken tijdstip!
 
Last but not least ..
 

Verzekeren van uw beursdeelname

Helaas komt het soms voor dat een beurs niet door kan gaan of dat u zelf niet kunt deelnemen aan de beurs door vervelende omstandigheden. Voor deze extreme situaties kunt u zich verzekeren. De branche organisatie CLC-Vecta biedt een verzekering aan waarbij alles omtrent deelname aan een beurs verzekerd kan worden.

Bent u hierin geïnteresseerd dan kunt u informatie over deze verzekering hieronder downloaden of een kijkje nemen op de website http://www.clcvecta.nl/event-verzekering. 

Beursdeelname verzekering via CLC-Vecta (PDF)


 

Deel artikel